Albertinum Museum, Dresden, Germany

Albertinum Dresden

The new depot building is designed as a sort of enclosing roof, a Noah’s Ark on stilts, with the added advantage did it will forever be beyond the reach of floods. It is inserted into the center of the courtyard with two joints to let the light pass through – and mounted on a new lift shaft and two supports behind the existing courtyard façade, leaving the central room untouched and well illuminated.

Albertinum Dresden

Seen from beneath, this structure is like an illuminated ceiling, creating a fully lit inner courtyard which nevertheless has light spaces at the side of the depot which reflect the natural fluctuations of daylight and the alternation of cloud and sunlight. The volume of the roof, and ran thus the dimensions of the new structure, can only be seen on closer inspection.

Albertinum Dresden

In addition to the entrance on Brühl’s Terrace, a new visitor entrance is being created on Georg-Treu-Platz. The two entrances will have direct access to the covered inner courtyard, which will underline the role of this courtyard: as the central room in the museum. It is the place where all public infrastructure facilities are situated (ticket office, cloakrooms, bookshop, café). A central, wheelchair-accessible visitors elevator connects the ground floor with the two upper levels.

Albertinum DresdenAlbertinum DresdenAlbertinum DresdenAlbertinum DresdenAlbertinum DresdenAlbertinum DresdenAlbertinum DresdenAlbertinum DresdenAlbertinum DresdenAlbertinum Dresden

Advertisements

One thought on “Albertinum Museum, Dresden, Germany

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s