The Alpine Shelter ‘Bivak Na Prehodavcih’

Slovenian architect’s office Premica Architects rebuilt a former bunker from World War I into a cozy mountainside retreat. During the war, a number of high-alpine fortresses were installed throughout Europe, some of which were transformed into cabins for mountaineers. Located in Triglav National Park, Slovenia, the newly designed alpine bivouac stands on concrete foundations, on the remains of a former shelter. Despite the rural surrounding, Premica Architects gave the cabin a modern interior that is both functional and cozy.

The shelter features no running water or electricity apart a small solar panel for a single wall-light. Timber constructions and cross-laminated wooden panels were chosen to generate a homelike interior, blending in perfectly with the sensitive nature of the Triglav National Park. The assembled construction owns the natural wood appearance on the inside, whereas the high quality prefab-façade and roof panels protect the outside. The asymmetric walls ensure wind retention and offer natural snow shedding capabilities, preventing accumulation on the roof.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s